سایه‌ روشن‌های مالیاتی ابربدهکاران بانکی

پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403 ، 13:35

پس از آنکه دولت سیزدهم ابربدهکاران بانکی را وارد ادبیات اقتصادی کرد و با انتشار شماری از بنگاه‌های دولتی‌، خصولتی و نیز بنگاه‌های شخصی آنها را به‌عنوان ابربدهکاران بانکی معرفی کرد، ذهنیت‌ها نسبت به مقوله بدهکاران تغییر کرده و شهروندان تصور می‌کنند که این بنگاه‌ها موجب شده‌اند کسب‌وکار آنها از تعادل خارج شود.

در روزهای پیش برخی رسانه‌ها اقدام به انتشار اسامی ابربدهکاران و نیمه‌ابربدهکاران بانکی کردند.

نگارنده پس از آن با اعتراض شماری از مدیران این دست از بنگاه‌ها مواجه شده و آنها تاکید داشتند که براساس عرف و مقررات بانکی اقدام به دریافت وام از بانک‌ها کرده و اقساط بدهی خود را نیز بهنگام پرداخت کرده‌اند و انتشار گزارش‌هایی از این دست که آنها ابربدهکار یا نیمه‌ابربدهکار هستند کار نادرستی است که بیشتر بوی پوپولیسم می‌دهد.

در چنین وضعیتی حالا وزیر اقتصاد به عنوان نفر اول اجرایی در دریافت مالیات از بنگاه‌ها و شهروندان با دادن آدرس ناقص و اینکه توانسته‌ایم از ابربدهکاران مالیاتی ۱۱۰هزار میلیارد تومان مالیات بگیریم گویا می‌خواهد ابربدهکاران مالیاتی را نیز به ادبیات اقتصاد سیاسی ایران اضافه و شهروندان را وارد یک دوره اندوه و خشم کند که این ابربدهکاران مالیاتی کیستند و چرا مالیاتشان را نداده‌اند.


آیا این وزیر باردیگر در مسیر دادن آدرس غلط گام برداشته است‌؟

وزیر اقتصاد باید در این وضعیت که شهروندان ایرانی و به‌ویژه کارگرانی که گرفتار افزایش مزد ناچیز هستند، دقت کند که اینجور آدرس دادن می‌تواند نفرت را در جامعه افزایش دهد.

به این معنی که گرفتن مالیات ۱۱۰هزار میلیارد تومانی آیا کار تازه‌ای است و این بنگاه‌ها که گفته می‌شود شرکت‌های زیرمجموعه ابربدهکاران به‌ شمار می‌آیند آیا بدهی معوقه مالیاتی دارند یا اینکه همان میزان مالیاتی است که باید پرداخت می‌کردند و مطابق با عرف و قانون مالیات خود را بهنگام و سر وقت نداده‌اند.

وزیر اقتصاد به شهروندان توضیح نمی‌دهد که این میزان مالیات دریافتی از بنگاه‌های زیرمجموعه ابر‌بدهکاران برای چه مدت زمانی است.

یعنی اینکه به‌ طور مثال این میزان مالیات دریافتی برای سال مالیاتی پارسال بوده یا برای دو سال یا برای دو ماه است؟

شهروندان ایرانی از دولت و به‌ ویژه وزیر اقتصاد انتظار دارند آنها را در جریان کامل فعالیت‌های ابربدهکاران و زیر‌مجموعه‌های آنها قرار دهند و می‌پرسند اگر آنها بدهی معوقه مالیاتی دارند چگونه است که کسی نامی از آنها نمی‌شنود که تعطیل شده‌اند یا قرار است تعطیل شوند و اصولا میزان کل این دسته از بنگاه‌هایی که وزیر می‌گوید توانسته‌اند از آنها مالیات بگیرند، چه میزان است.

► هشدار وزارت رفاه به یارانه بگیران درباره کالابرگ الکترونیک
بانک های چینی در معرض تحریم ◄

مطالب مرتبط

سقف روزانه تراکنش‌های بانکی چقدر است؟

بر اساس اعلام بانک مرکزی، سقف انتقال وجه روزانه کارت به کارت در خودپردازها، موبایل بانک و اینترنت بانک، ۱۰ میلیون تومان و در نرم‌افزار‌های پرداخت به پنج میلیون تومان می‌رسد.


بر اساس اعلام بانک مرکزی، سقف انتقال وجه روزانه کارت به کارت در خودپردازها، موبایل بانک و اینترنت بانک، ۱۰ میلیون تومان و در نرم‌افزار‌های پرداخت به پنج میلیون تومان می‌رسد.

به گزارش آرمان ملی آنلاین، طبق اعلام بانک مرکزی، سقف تراکنش بانکی روزانه بسته به نوع انجام عملیات تراکنش از پنج تا ۴۰۰ میلیون تومان متغیر است. همچنین سقف خرید روزانه از طریق دستگاه خودپرداز از ۵۰ میلیون برای هر کارت تا ۲۰۰ میلیون تومان برای تمام کارت‌های هر فرد متغیر است.

ایسنا نوشت: بر اساس اعلام بانک مرکزی، سقف انتقال وجه روزانه کارت به کارت در خودپردازها، موبایل بانک و اینترنت بانک، ۱۰ میلیون تومان و در نرم‌افزار‌های پرداخت به پنج میلیون تومان می‌رسد.

همچنین، سقف خرید روزانه از طریق درستگاه‌های کارتخوان با یک کارت ۵۰ میلیون تومان و با تمام کارت‌های هر فرد تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان مجاز است.

علاوه بر این، سقف انجام تراکنش و عملیات انتقال وجه از طریق ساتنا و پایا به صورت غیر حضوری ۲۰۰ میلیون تومان و به صورت حضوری در شعب بانکی ۴۰۰ میلیون تومان است. همچنین، سقف مبلغ انتقال ساتنا در شعب بانکی با ارائه مستندات، بدون محدودیت است.

گفتنی است؛ حداکثر برداشت وجه در خودپرداز‌ها برای هر کارت بانکی مانند گذشته ۲۰۰ هزار تومان است.

خرج 205 هزار میلیاردتومانی برای فروکش التهاب بازار بین بانکی+ نمودار

نرخ بهره بین بانکی که مهمترین نرخ بهره برای سیاست‌گذار پولی است در هفته منتهی به 12 اردیبهشت همانند دو هفته گذشته خود....


اقتصادنیوز: نرخ بهره بین بانکی که مهمترین نرخ بهره برای سیاست‌گذار پولی است در هفته منتهی به 12 اردیبهشت همانند دو هفته گذشته خود در کانال 23.5 درصد باقی مانده و با کاهشی بسیار جزئی مواجه شده است.

به گزارش اقتصادنیوز، این درحالیست که میزان تزریق اعتبار توسط بانک مرکزی در بازار باز نیز که یکی از ابزار کنترل نرخ بهره است، از مرز 205 همت در هفته گذشته فراتر رفته و اعتبارگیری قاعده مند شبکه بانکی در حدود کمتر از 3 همت رقم خورده است. چکیده این موارد می‌تواند به معنای فروکش کردن التهاب تقاضای بانکی در ازای تزریق 205 همتی به بازار باز باشد.


جزئیات نرخ بهره بین بانکی در هفته گذشته

بر اساس آمارهای منتشر شده از بانک مرکزی نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به 12 اردیبهشت 1403 معادل 23.5 درصد اعلام شده است که در مقایسه با دو هفته گذشته خود از ثبات نسبی برخوردار بوده است. این درحالیست که در اواخر سال 1402 و ابتدای 1403 نرخ بهره بین بانکی که به نوعی قیمت توافقی استقراض منابع مالی بین بانک‌ها به شمار می‌آید، با التهاب بازارها در نتیجه مسائل مربوط به آخر سال با افزایش مواجه شده بود و در اولین هفته فروردین معادل 23.62 درصد به ثبت رسید.


بر اساس گزارش اکوایران، به‌طور کلی بانک‌ها نیز مانند اشخاص حقیقی می‌توانند در صورت نیاز به منابع مالی از یکدیگر به مدت 24 تا 48 ساعت استقراض کنند. نرخ بهره این عملیات نیز به صورت شناور در یک کانال مدیریت شده توسط بانک مرکزی شکل می‌گیرد. با توجه به اینکه نرخ بهره بین بانکی مهمترین نرخ بهره در اقتصاد تلقی می‌شود، سیاستگذار پولی عموما با هدف کنترل نرخ بهره با استفاده از ابزاری مانند عملیات بازار باز و اعتبارگیری قاعده‌مند اقدام به دخالت غیرمستقیم در روند تغییرات نرخ بهره می‌کند.


فروکش التهاب در بازار بین بانکی در ازای تغذیه 205 همتی از بازار باز

بر اساس مطالعات، تغییرات نرخ بهره تابع فشار مازاد تقاضا در بازار بین بانکی است که بر اساس آن هرگاه مازاد تقاضا افزایش یابد فشارها در جهت بالاتر رفتن نرخ بهره شکل می‌گیرد. در مقابل هرگاه مازاد عرضه شدت بیشتری داشته باشد، بانک‌ها حاضرند در ازای نرخ بهره پایین‌تری به متقاضیان اعتبار قرض دهند و نرخ بهره کاهش می‌یابد. زمانیکه فشار تقاضا در بازار بین بانکی بالا باشد بانک مرکزی ممکن است تشخیص دهد که با استفاده از عملیات بازار باز بخشی از تقاضا را تامین کند تا فشار زیادی بر نرخ بهره بین بانکی وارد نشود.


مشاهده می‌شود میزان تزریق اعتبار توسط بانک مرکزی در بازار باز از ابتدای 1403 تا تاریخ مورد بررسی، حجم بالایی داشته است و در هفته اخیر به بیش از 205 همت که به نوعی سقف تاریخی محسوب می‌شود رسیده است. در مقابل اعتباردهی قاعده‌مند بانک‌ها از بانک مرکزی کاهش یافته که به نوعی می‌تواند نشان‌دهنده بازگشت آرامش به بازار بین بانکی در ازای تزریق اعتبار 205 همتی به بازار باز باشد

بنر